![Superfoods: gdzie szukać najbardziej wartościowych składników odżywczych?](public/photos/article-image/superfoods-skladniki-odzywcze-1484128844.jpg)
Superfoods: gdzie szukać najbardziej wartościowych składników odżywczych?
Moda na zdrowe jedzenie na dobre zagościła na naszych stołach. Lubujemy się w sezonowych warzywach i owocach, jemy mniej tłusto, urozmaicamy menu. Często zamiast po suplementy diety sięgamy po to, co ma dla nas natura - minerały i witaminy w postaci naturalnej. Jak dowodzą badania, niektóre z warzyw i owoców mają w swoim składzie wyjątkowo dużo wartościowych składników. Nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem jest zdrowa dieta. Co jeść, aby być w formie? Przedstawiamy listę 7 “superfoods' na 7 dni tygodnia!
1. Ryby morskie bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3
Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: kwasu eikozapenatenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). Wpływają one korzystnie na układ krążenia: chronią przed powstawaniem blaszki miażdżycowej, obniżają krzepliwość i ciśnienie krwi, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Na naszym talerzu powinny znajdować się kilka razy w tygodniu! Ryby to również dobry pomysł na lekką i zdrową kolację.
![Zdjęcie ryb morskich](public/manager/images/ryby-morskie.jpg)
2. Jarmuż
Idealny składnik koktajli i sałatek. Jest bombą witaminową, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Sezon na to warzywo rozpoczyna się jesienią, trwa niemal do końca zimy. Szukaj ciemnozielonych, jędrnych liści.
![Zdjęcie jarmużu](public/manager/images/jarmuz.jpg)
3. Orzechy
Choć kaloryczne, są bardzo dobrym towarzyszem posiłków. Wbrew pozorom pomagają schudnąć i utrzymać wagę. Regulują przemianę materii, są polecane także wegetarianom. Najlepszy wybór to surowe, nieprzetworzone orzechy.
![Orzechy w misce](public/manager/images/orzechy.jpg)
4. Kasza jaglana
Wraca do łask, smakuje świetnie zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Mowa oczywiście o kaszy jaglanej, pełnej łatwo przyswajalnego białka. Nie zawiera glutenu, a więc jeść może ją niemal każdy. Spożywanie jej wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację.
5. Jagody goji
Zawierają 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, wspierają system odpornościowy organizmu, spowalniają proces starzenia. Świetnie komponują się z owsianką i koktajlami, mogą stanowić także dobrą przekąskę.
6. Awokado
![Zdjęcie przedstawiające awokado](public/manager/images/awokado.jpg)
Jeden z najbardziej kalorycznych owoców - awokado - obniża poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo poprawia pracę mózgu, chroni serce przed chorobami i jest korzystne dla kobiet w ciąży. Świetnie smakuje polane oliwą z oliwek, przyprawione lub jako dodatek do sałatek czy składnik past.