Dietetyka

,,Jesteś tym, co jesz!'
(Hipokrates)

 

Oferujemy  konsultacje dietetyczne oraz diety zarówno dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy jak i w schorzeniach dietozależnych. Nasz dietetyk opracowuje długoterminowe plany dietetyczne oraz wspiera podczas ich realizacji. W diecie uwzględniane są preferencje smakowe i dbamy, aby dania były zarówno smaczne jak i bogate w składniki odżywcze. Przygotowujemy również specjalne pakiety dla młodych mam, które chcą odzyskać dawną sylwetkę.

 

BM Quality Med  to nowoczesne  centrum  świadczące usługi dietetyczne w zakresie indywidualnych porad dietetycznych  oraz komponowaniu zbilansowanych jadłospisów opartych o zdrowe i pełnowartościowe posiłki.

 

Konsultacje dietetyczne

Każdy z nas jest inną osobą. Mamy różny metabolizm, różny skład ciała (ilość mięśni i tłuszczu), różny wiek, wzrost czy płeć. Każdy też ma inny tryb życia i inne preferencje żywieniowe. Dlatego też każda osoba, która przychodzi do nas na konsultację  dietetyczną  jest traktowana indywidualnie. Jeśli czują Państwo, że Państwa dieta jest nieprawidłowa,  doradzamy jak komponować posiłki, tak aby były zdrowe i pełnowartościowe .

 

Zdrowe nawyki żywieniowe po  konsultacjach są priorytetem. Życie nie jest dietą ,trzeba na stałe zmienić styl życia na zdrowszy. Dowiedz się, jak prawidłowo kształtować nawyki żywieniowe profilaktycznie .

 

Co wchodzi w skład konsultacji dietetycznych:

  • Wywiad - preferencje żywieniowe, styl życia, konstytucja (TCM) pacjenta.
  • Wywiad - omówienie towarzyszących jednostek chorobowych (wskazane posiadanie przy pierwszej konsultacji aktualnych badań biochemicznych krwi).
  • Pomiar składu ciałą  - Tanita
  • Wybór kierunku działania
  • Zapoznanie pacjenta z koniecznością modyfikacji nawyków żywieniowych oraz ograniczenia kaloryczności posiłków.
  • Określenie wielkości deficytu energetycznego, czasu trwania leczenia, spodziewanych efektów.
  • Opracowanie na życzenie pacjenta indywidualnego, zbilansowanego planu żywieniowego.
  • Uwzględnienie potrzeby zwiększenia aktywności fizycznej jako niezbędnego czynnika skutecznego leczenia nadwagi i otyłości.
  • Pomiary antropometryczne 

 

Dietetyk Gliwice
Badanie u dietetyka

 

Testy na nietolerancje pokarmowe Food Detective™

Oferujemy Państwu możliwość wykonania szybkiego i wiarygodnego testu na nietolerancję pokarmową. Wykonanie testu zajmuje kilka chwil, do przeprowadzenia testu wystarczy jedynie odrobina krwi pobranej z palca pacjenta, a czas oczekiwania na wyniki to zaledwie 40 minut! Test można przeprowadzić w każdej chwili, bez potrzeby wcześniejszego przygotowania.

Nietolerancja pokarmowa może powodować różne dolegliwości i choroby pozornie niezwiązane z układem pokarmowym.

 

Wskazaniem do wykonania testu może być jeden, lub kilka z poniższych objawów:

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Fibromyalgia
  • Nieżyt żołądka
  • Bóle głowy
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
  • Świąd skóry
  • Zespół złego wchłaniania
  • Migrena
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

 

Test wykrywa reakcje alergiczne na 46 produktów żywnościowych:

Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

 

Diety w nietolerancjach pokarmowych
Wczesne rozpoznanie i leczenie alergii typu III wpisuje się w profilaktykę wyżej wymienionych chorób. W celach diagnostycznych zaleca się wykonanie testów: ImuPro(50/100/300), gdzie oznacza się przeciwciała klasy IgG skierowane przeciwko antygenom pokarmowym tworząc indywidualny dla każdego pacjenta 'immunologiczny profil doboru żywności'.
 
Leczenie dietetyczne

Wynik badania jest podstawą do zastosowania odpowiedniej diety tj. wyłączenia na określony czas produktów wywołujących reakcje alergiczne, przy zachowaniu właściwej kaloryczności i gęstości odżywczej diety.

Dobrą wiadomością dla pacjentów ze zdiagnozowaną alergią typu III( nietolerancja) jest potwierdzona skuteczność diety eliminacyjnej. Udało się wykazać, że stężenie przeciwciał zmniejsza się aż do całkowitego zaniku, dzięki czasowej rezygnacji ze spożywania alergizujących produktów. Wskaźnik skuteczności diety eliminacyjnej w przypadku przewlekłych dolegliwości jest bardzo wysoki. 

 

Choroby dietozależne

O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kroku... Może i ciężko, ale, jak się okaże, warto!

 

Tak zwane choroby dietozależne, tj. jednostki chorobowe lub zaburzenia funkcjonowania organizmu, na wystąpienie których ma wpływ nieprawidłowe odżywianie, a nie (bądź nie tylko) np. czynniki genetyczne, to min.:

  • Otyłość
  • Cukrzyca (typu II)
  • Choroby układu krążenia; nadciśnienie tętnicze , miażdżyca
  •  Choroby układu nerwowego, np. choroba Parkinsona czy Alzheimera
  • Zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią
  • Depresja
  • Choroby układu pokarmowego
  • Grzybica ogólnoustrojowa
  • Choroby nerek
  • Osteoporoza
  • Nowotwory
  • Próchnica zębów

 

Profilaktyka od najmłodszych lat

Czynniki sprzyjające rozwojowi wyżej wymienionych chorób mogą działać już w dzieciństwie, stąd profilaktyka związana z odżywianiem powinna rozpocząć się jak najwcześniej.

 

Dla przykładu, w profilaktyce osteoporozy, dieta ma znaczenie już w trzech pierwszych dekadach życia. Wszelkie stany niedożywienia, wynikające z niewystarczającego spożycia białka, witamin i składników mineralnych w tym okresie, skutkują osiągnięciem niższej niż należna szczytowej masy kostnej, która jest jedną z przyczyn większej podatności na tę chorobę w wieku późniejszym.

 

W badaniach potwierdzono, że tendencja do nadwagi w dzieciństwie bardzo często prowadzi do rozwoju otyłości u osób dorosłych. Najczęściej jest to wynik wadliwych nawyków żywieniowych w domu rodzinnym i niechęci do aktywności fizycznej.

 

Warto zatem zadbać o zdrowe żywienie najmłodszych, nie tylko ze względu na doraźne korzyści (lepsza witalność, odporność), ale również w trosce o przyszłość i zapobieganie chorobom przewlekłym. 

 

Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego